Fotodynamische therapie (PDT)

Photodynamische therapie (afgekort PDT) is een vorm van lichttherapie, waarbij de aangedane huidcellen gevoelig worden gemaakt voor licht door een speciale crème aan te brengen op de aangedane huid. De lichtgevoelige cellen zullen na belichting worden aangetast en daardoor afsterven. Deze cellen worden vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. Er zijn twee vormen van PDT, namelijk conventionele PDT en daglicht PDT.

Bij conventionele PDT moet de crème enkele uren afgedekt intrekken en dit zorgt ervoor dat de beschadigde cellen gevoelig worden voor licht. Na enkele uren wordt de huid belicht met een speciale lamp om de beschadigde cellen kapot te maken. Deze behandeling vindt plaats in het ziekenhuis of de dermatologie-kliniek en kost een aantal uur (dagbehandeling). Deze therapie kan als pijnlijk worden ervaren.

De behandeling met daglicht PDT wordt als minder pijnlijk ervaren en duurt 2 uur. Bij deze behandeling komt het licht niet van lampen maar door natuurlijk daglicht. Binnen 30 minuten na het aanbrengen van de crème dient u naar buiten te gaan en uzelf continu gedurende deze 2 uur aan daglicht bloot te stellen. Deze behandeling kan alleen worden toegepast als het weer goed genoeg is, tussen maart en oktober. Voordelen zijn dat je snel klaar bent met deze behandelingen en dat littekenvorming zelden voorkomt

Aantal diagnoses huidkanker stijgt

07 februari 2020

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. In 2019 kregen bijna 73.000 mensen die diagnose. Daarmee stijgt huidkanker het hardst van alle kankersoorten.